Workshop: Additiv tillverkning och 3D-printing

Vad kan tillverkningstekniken erbjuda idag och vad står inför dörren?

Linnaeus Technical Centre i samarbete med Tekniknätverk syd bjuder in till workshop i Additiv tillverkning eller 3D-printing som är en tillverkningsmetod under stark frammarsch. Komponenter i metall, plast och många andra material kan idag tillverkas direkt från en CAD-ritning genom att skriva ut detaljen. Från att tidigare varit främst för prototyptillverkning har metoden idag utvecklats till en kommersiell teknik för funktionella prototyper och serietillverkning av kompententer. Under tre timmar får du veta mer om hur additiv tillverkning fungerar, tillgängliga material, egenskaper, ritningsgenerering och en uppfattning om prisbilden.

Denna workshop vänder sig till främst tillverkande industri. Du får en möjlighet att känna och klämma på utskrivna komponenter och få dina frågor besvarade. Efter workshopen ska du kunna svara på vilka av dina produkter som kan ersättas med utskrivna detaljer och vilka som först i framtiden är lönsamma att skriva ut.

Tid Onsdagen den 9 mars, kl. 08.00–11.00

Plats Pukebergs glasbruk i Nybro. Vi träffas i Linnéuniversitetets lokaler.

Kostnad Fritt. Begränsat antal platser

Anmälan Senast tisdag 2016-03-01 till carolina@nfg.se

Program
08.00                   Introduktion till workshopen och studentsamarbete
08.10                   Additiv tillverkning eller 3D-printing – En tekniköversikt
09.00                   Fika
09.15                   Hur skapas filer? 3D-scanning och Reverse Engineering
09.45                   ’Case studies’ – ett par exempel presenteras och utskrivna detaljer visas
10.15                   Fortsatt diskussion med möjlighet att ställa dina frågor
10.50                   Avslut

Föreläsare: Joakim Ålgårdh är forskaren som 2015 avlade doktorsexamen inom additiv tillverkning i metall och som nu forskar inom RISE-koncernen. Ulf Qviberg och Casper Rosén är 3D-center i Västervik, ett democenter för demonstration och bildning. 3D center är en ledande leverantör av lösningar för additiv tillverkning och 3D printing. Teddy Larsson från Antonius Köster GMBH som levererar lösningar så som 3-D skanners och kundanpassade mjukvaror. Tomas Liljenfors från Bryne AB utvecklar produkter och tillverkningsmetoder med färsk erfarenhet av studentsamarbete inom additiv tillverkning.

För mer information: www.lnu.se/ltc eller Inbjudan 3D (pdf).

Tekniknätverk syd ingår i IUCs projektet ”Strategier för hållbar tillväxt” som är finansierat genom EU- Europeiska regionala utvecklingsfonden, Regionförbundet i Kalmar län, flera av länets kommuner samt IUC.